Uitneembare beugel informatie – Tandartsenpraktijk van Beek – Honselersdijk

Uitneembare beugel informatie

Algemeen:

– Je beugel is altijd in je mond (ook ’s nachts) en vooral ook bij het eten. Bij zwemmen als het bad te diep is en bij bungy-jumpen mag hij uit, bij al het andere kan je beugel gewoon in blijven.

– Probeer wat vaker te poetsen, door je beugel blijft er meer aanslag op je tanden en de beugel zitten. ’s Morgens na het opstaan is je mond dan ook weer lekker fris. In ieder geval moet je ’s avonds heel goed poetsen, minstens twee! minuten.

TIP: Neem een borstel mee in een zakje in je schooltas, dan kan je op school ook even je beugel en je tanden poetsen in de pauze. (er hoeft geen tandpasta op)

– Probeer zo min mogelijk rare dingen met je beugel in je mond te doen ( bijv. scheef bijten of omdraaien etc. ), daar gaat hij heel snel van kapot.

Beginproblemen

Wennen

– In het begin moet je veel vaker slikken dan normaal, dit komt omdat je mond probeert de beugel met extra speeksel er uit te spoelen, dit gaat ook vanzelf over.

– Het praten, zeker de “s”, is in het begin erg lastig, hoe meer je met de beugel in praat, hoe sneller het veel makkelijker gaat. Na een tijdje praat je zelfs met de beugel beter als zonder beugel.

– Het eten is in het begin erg moeilijk. Zeker als er achter je voortanden een verhoging in de beugel zit, zodat je kiezen niet meer op elkaar komen. Maar ook is dit lastig als de verhoging juist bij de kiezen zit. De eerste dagen tot 1 week ben je dan het allerlaatste klaar met eten, ook op school duren de boterhammen dus langer!

– Soms zit na een tijd de beugel toch wat los en wiebelt tijdens het praten wat, als dat gebeurt dan geeft dat niet, bij de beugelcontrole mag je dat gerust zeggen, soms kan ik hem dan wat strakker zetten, maar meestal hoort dat er gewoon bij.

Pijn:

– Als de beugel na 1 à 2 dagen nog steeds pijn doet en je de beugel eigenlijk niet meer in kan, bijv. je wang doet erg zeer, of een gebroken stukje van de beugel doet zeer, of een losse wisselkies doet zeer omdat de beugel er op drukt, dan moet je maar even aan je ouders vragen of ze een afspraak bij de tandarts willen maken. Je hoeft dan niet te wachten tot de volgende afspraak!

– Soms breekt er wel eens stukje van de beugel af, of komt er een breuk in de beugel, dan voelt het soms raar aan, je mag de beugel dan gewoon inhouden, meestal ben je er binnen drie dagen aan gewend. Je hoeft dan niet tussendoor langs te komen.

– Bij klachten in een weekend of tijdens een vakantie mag de beugel desnoods af en toe uit, tot je bij mij terecht kunt. Zorg dan wel dat je hem voor de afspraak weer minstens een dag in hebt gehad, dan doet het wel weer pijn, maar anders kan ik niet zien waar de pijnlijke plek zit als je komt, omdat alles genezen is.

Nu komt het allemaal op jouw inzet aan, als jij de beugel veel  en goed draagt dan lukt het om je tanden en kiezen weer netjes te krijgen, de tandarts is nu helemaal van jou afhankelijk!

Heel veel succes!

Tandarts van Beek