Begeleidingsblad voor ouders, informatie over vullingen en snoepen.

Hoe kunt u uw kind voorbereiden op de behandeling bij de tandarts voor vullingen en/of kies verwijdering en wat doet de tandarts er aan?

  1. Bij kleine kinderen (4- ca 8 jaar) laten we meestal uw kind een keer komen om de tanden te borstelen. Uw kind mag dan de eigen tandpasta meebrengen. We poetsen het gebit dan schoon en leggen ondertussen uit welke instrumenten we de volgende keer (gaan) gebruiken. Verder leggen we uit wat alles een beetje is, zo wordt het allemaal al iets minder eng.
  2. De volgende afspraak plakken we een stickertje op de kies (een sealing). Hierbij went uw kind aan de behandeling met wind en douche en het kleine en grote stofzuigertje. Bij grotere kinderen combineren we vaak 1 en 2. Bij kleine kinderen waar blijkt dat ze goed behandelbaar zijn, kunnen we dus ook de eerste zitting al wat meer doen

(Kleine)  kinderen vinden eigenlijk alle grote mensen termen erg eng:

  1. Het repareren van een melkkies gaat eigenlijk op precies dezelfde wijze als bij volwassenen.
    Zonder verdoving in een kies bij kinderen boren kan (erg) pijn doen, soms valt het in de kies wel mee, maar is het tandvlees er omheen toch erg gevoelig, ook al is het maar even, daarom wordt het in beginsel altijd verdoofd. Doen we dit niet en ervaart het kind (veel) pijn, dan wil het kind de volgende keer helemaal niet meer, omdat het weet dat het toch heel erg zeer doet.

Wat zijn wel kindvriendelijke termen?

De tandarts boort niet (daar hebben kinderen Black&Decker visioenen bij) maar borstelt een kies schoon.
We hebben het niet over pijn, maar over een beetje “zeer” doen
We gebruiken geen spuit of prik, maar een toverdrankje die even 1 tel zeer doet en we gebruiken dan 3 of 4 druppeltjes toverdrank. Want tevoren gebruiken we vaak een zalfje om het insteken van de naald al iets te verdoven, dit noemen we een toverzalfje.
En als we het al over een prik hebben dan zeggen we dat we een kinderprikje gebruiken die 1 tel even zeer doet.
Kortom, we informeren onze kinderen wel eerlijk, maar met kindvriendelijke termen:
Zalfje, toverdrank, even 1 tel zeer , toverdruppels, kies schoonborstelen, een sticker er op plakken (dat is de vulling)
Voor oudere kinderen (vanaf ca 7 a 8 jaar) gebruiken we wat andere bewoordingen, want die vinden bovenstaande termen soms al te kinderachtig, dus dan hebben we het over een kinderprikje.

Als laatste blijkt dat kinderen eigenlijk het beste zelf de behandelkamer in kunnen gaan. Moeder en/of vader kunnen beter in de wachtkamer wachten, zo is alle aandacht voor het kind en de moeder en/of vader leidt het kind niet af.
Wil uw kind u er absoluut bij, dan kan dat toch. U kunt dan rustig blijven zitten op een stoel in de behandelkamer en kan dan van afstand af en toe bemoedigend knikken.
Gaarne niet praten en ook niet naar de stoel lopen als uw kind angstig is.
Uw kind leert zo dat het dit soort zaken alleen aan moet kunnen. Dat hoort dus bij het groot worden.

Na 3-4 uur is de verdoving uitgewerkt. Wilt u er rekening mee houden dat uw kind heel voorzichtig moet eten bij een onderverdoving!,  de onderlip is n.l. eenzijdig verdoofd, het gevaar is dat  uw kind de onderlip soms tot bloedens toe stuk kan kauwen.

Hoe komt het nu dat kinderen gaatjes hebben?

Dit kan komen doordat ze teveel zoete of lekkere tussendoortjes krijgen (limonade, sapje, koekje,  snoepje bij de drogist, supermarkt etc.) of zelf niet goed poetsen (minimaal 2 minuten) Als leidraad houden we aan dat kinderen buiten de maaltijden om, maar maximaal 4 “zoetmomenten” mogen hebben.
Wat een mogelijke oplossing voor het snoepen is, om de aangeboden snoepjes te bewaren en dan om bijv. ’s-middags  bij de thee of limonade geven. 5 snoepjes en een beker limonade in één keer opeten en drinken is n.l. maar één zoetmoment!
Belangrijk verder is dat kinderen tot hun 10e jaar ’s-avonds voor het slapen gaan door een van de ouders worden nagepoetst. Hierna mag er alleen nog maar water worden gedronken. Bij iets anders, zelfs een appel, moet er weer worden gepoetst. ’s-Morgens mogen de kinderen zelf poetsen.

Verdere informatie staat in de folder “eten, drinken en een gezond gebit”, voor deze info klik hier.

Ik hoop dat u hier wat aan hebt.