Instructie na tand/kies verwijdering – Tandartsenpraktijk van Beek – Honselersdijk

Instructie na tand/kies verwijdering

Richtlijnen na tand-of kiesverwijdering

Nu u bent behandeld, is het in uw eigen belang dat u de navolgende informatie goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. Uiteraard zullen de beschreven klachten niet altijd tegelijk of in dezelfde mate voor komen.

 

U heeft een kaakchirurgische behandeling ondergaan of een eenvoudiger verwijdering van een tand of kies.

Samengevat:

  • de hechtingen lossen vanzelf op, tussen 1 dag en 14 dagen
  • een half uur op het bijtgaasje dichtbijten (niet kauwen)
  • Mocht het over ca. een uur wat nabloeden, dan weer een half uur op een dubbelgevouwen gaasje dichtbijten
  • Paracetamol is doorgaans voldoende als pijnstiller
  • 3 a 5 dagen napijn is normaal
  • Vandaag niet spoelen
  • Ontzie de behandelde kant met eten en drinken (niet te warm, niet te koud)
  • Morgenochtend moet het niet meer nabloeden, anders moet u contact met ons opnemen.

 

Uitgebreide informatie:

eten en drinken, roken en alcohol

De eerste 6 uur na de ingreep moet u geen zeer warme of zeer koude dranken gebruiken. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien. U kunt beter de eerste dag niet roken en geen alcohol drinken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

mondhygiëne

De wond geneest het beste, wanneer het bloed goed kan stollen. U mag de eerste dag de wond daarom niet schoonspoelen. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. Als het poetsen door een verminderde mondopening niet lukt, kunt u na iedere maaltijd spoelen met een oplossing van een halve theelepel keukenzout in een glas lauw water.

napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. Dit kan wel vijf dagen duren. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 500mg, te verkrijgen bij drogist en apotheek. Zo nodig wordt een andere pijnstiller voorgeschreven. De plaatselijke verdoving is meestal na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

zwelling

Een dikke wang en een blauwgele verkleuring zijn normaal. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Als dat niet het geval is, moet u contact opnemen met ons of de avond- en weekenddienst.

beperkte mondopening

Ook een beperkte mondopening komt na een wat ingewikkelder ingreep soms voor. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. U kunt zelf proberen de mond af en toe wat verder te openen.

koorts

Koorts, zelfs tot 39°C, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39°C of blijft de koorts boven 38.5°C langer dan 5 dagen bestaan, neem dan contact op met de praktijk of de avond- en weekenddienst.

nabloeding

Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval dient u gedurende een half uur stevig dicht te bijten op een dubbel gevouwen verbandgaas of zakdoek. Bloedt de wond aan de zijkant dan kunt u daar een gaasje of zakdoek aanbrengen en dit met de duim gedurende een half uur aandrukken. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al gestopt is. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met de praktijk of de avond- en weekenddienst.

hechtingen

Er wordt gehecht met materiaal dat na één tot twee weken vanzelf oplost. Als dat niet het geval is, krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen. Soms laten één of meer hechtingen al eerder los. Het is meestal niet nodig de hechting opnieuw te laten aanbrengen.

verdoving

Hoewel de verdoving de rijvaardigheid niet direct beïnvloedt, is het verstandig pas actief aan het verkeer deel te nemen als u zich weer voldoende hersteld voelt. Indien kiezen in de onderkaak zijn behandeld, kan het een enkele keer voorkomen dat, nadat de verdoving is uitgewerkt, het verdoofde gevoel in de onderlip blijft. Als dat het geval is, moet u contact opnemen met de praktijk. Het normale gevoel zal in het algemeen na 2 tot 8 weken vanzelf weer terugkeren.

vieze smaak

Het kan gebeuren dat u na een dag of twee a drie last krijgt van een vieze smaak als u aan de wond zuigt en dat u ook meer pijnstillers moet gaan slikken. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met ons, zodat wij eventueel de wondgenezing kunnen bekijken. Soms spoelen we dan met lauw zout water de wond uit.

vragen

We zijn bereikbaar tijdens kantooruren, bij voorkeur tussen 08.50 en 12.30 uur, via ons telefoonnummer: 0174-622373. ’s middag zijn we bereikbaar op ons spoedgevallennummer 085-2221388. Na 17.00 uur en in de weekenden kunt u bellen met de avond- en weekenddienst, hetgeen u op ons antwoordapparaat kunt beluisteren of kunt opzoeken via onze website: www.tandartsvanbeekhonselersdijk.nl onder het kopje “spoed”