Snurken en slaapapneu – Tandartsenpraktijk van Beek – Honselersdijk

Snurken en slaapapneu

Ik heb mij vanaf begin 2020 verdiept in het verlenen van hulp bij mensen die snurken en/of ’s nachts ademstops hebben (apneu)
Ik ben aangesloten bij de vereniging van tandartsen voor slaapgeneeskunde (NVTS) en ben sinds 2 november 2023 geaccrediteerd tandheelkundig slaapgeneeskundige NVTS.

De behandeling bestaat uit een intake gesprek, -soms uitvoerig voor en anders na- het maken van een overzichtsfoto van de kaken en een slaaponderzoek (via het Slaapapneu Service centrum in Den Haag, met apparatuur ’s nachts bij u thuis)
Als er problemen in het gebit zijn, moeten deze eerst worden verholpen. Daarna wordt er een digitale scan (een soort filmopname) van het gebit gemaakt en wordt er een voorlopige instelling uitgemeten. Een aantal weken later wordt de MRA beugel geplaatst. Drie a vier weken later is dan de eerste controle, daarna na 3 maanden en eventueel ook 6 maanden later. Ieder jaar  zult u door mij worden opgeroepen om voor nacontrole te komen, zodat ik kan controleren of alles nog klopt en er geen aanpassingen aan de beugel moeten worden uitgevoerd.

Als het aantal ademstops per uur (AHI) onder de 30 blijkt te zijn, kan ik u waarschijnlijk helpen met een uitneembare beugel (MRA) in de boven-en onderkaak, die de onderkaak dusdanig naar voren houdt bij het slapen, dat de adempijp niet door het gewicht van de tong wordt dichtgedrukt.
Als de ademstops boven de 30 blijken te zijn, is meestal een uitwendig masker (CPAP) noodzakelijk, daarvoor zal u in het ziekenhuis worden behandeld op de afdeling longziekten of in het Slaapapneu Service centrum.

Kosten

De kosten van een MRA bedragen ca € 950,- Als u slaapapneu hebt en uw AHI boven de 5 is, worden deze kosten volledig uit de basisverzekering vergoed. U moet dan wel rekening houden dat uw eigen bijdrage van 385,- door de zorgverzekeraar wordt ingehouden.
Als uw AHI onder de 5 is, komen de kosten voor uw eigen rekening, soms wordt uit de aanvullende verzekering nog een deel vergoed (code G71 tandartskosten MRA zonder techniekkosten).