Snurken en slaapapneu

Ik heb mij in 2020 bekwaamd in het verlenen van hulp bij mensen die snurken en/of ’s nachts ademstops hebben (apneu)
Ik ben aangesloten bij de vereniging van tandartsen voor slaapgeneeskunde (NVTS) en werk vooralsnog samen met gnatholoog/slaapdeskundige mevrouw J. Baggen van de tandheelkundige universiteit Nijmegen in de vorm van een verlengde arm constructie, totdat ik officieel geaccrediteerd NVTS tandarts zal zijn.

De behandeling bestaat uit een uitvoerig intake gesprek, waarna een  overzichtsfoto van de kaken moet worden gemaakt en een slaaponderzoek moet plaatsvinden, wat via het Slaapapneu Service centrum in Den Haag, gewoon bij u thuis zal plaatsvinden.
Als er problemen in het gebit zijn, moeten deze eerst worden verholpen. Daarna worden er afdrukken van het gebit gemaakt en wordt er een voorlopige instelling uitgemeten. Een aantal weken later wordt de MRA beugel geplaatst. Twee weken later is dan de eerste controle, daarna 3 maanden en 6 maanden later. Ieder jaar  zult u door mij worden opgeroepen om voor nacontrole te komen, zodat ik kan controleren of alles nog klopt en er geen aanpassingen aan de beugel moeten worden uitgevoerd.

Als het aantal  ademstops per uur (AHI) onder de 30 blijkt te zijn, kan ik u helpen met een uitneembare beugel (MRA) in de boven-en onderkaak, die de onderkaak dusdanig naar voren houdt bij het slapen , dat de adempijp niet door het gewicht van de tong wordt dichtgedrukt.
Als de ademstops boven de 30 blijken te zijn, is meestal een uitwendig masker noodzakelijk, daarvoor zal u in het ziekenhuis worden behandeld op de afdeling longziekten of in het Slaapapneu Service centrum.

Kosten:
De kosten van een MRA bedragen ca € 800,- Als u slaapapneu hebt en de AHI boven de 5 is, worden deze kosten volledig uit de basisverzekering vergoed. U moet dan wel rekening houden dat uw eigen bijdrage van 385,- door de zorgverzekeraar wordt ingehouden.
Als De AHI onder de 5 is, komen de kosten voor uw eigen rekening, soms wordt uit de aanvullende verzekering nog een deel vergoed (code G71 tandartskosten MRA zonder techniekosten)